Pårørende til alvorligt og kritisk sygdom. Fysisk og psykisk

Kampen mod kritisk og alvorlig sygdom både fysisk og psykisk er ikke kun hård for den der er syg. Det kan være en enorm belastning at være pårørende. Det kan være en meget vanskelig situation og der er mange udfordringer og mange forskellige roller, du potentielt kan påtage dig for at hjælpe den, du har kær.

Det kan også være du er kæreste, god ven eller forældre til en, der har været udsat for vold eller seksuelle overgreb fysisk eller psykisk. Det kan det være svært at vide hvordan du bedst støtter op omkring den ramte.

Faktisk kan det være så hårdt, at du som pårørende selv begynder at få symptomer på psykisk sygdom. F.eks. at føle sig stresset, deprimeret, angst eller sove dårligt om natten. Og dét er store advarselstegn på, at du har brug for hjælp til at være i situationen.

Det er derfor vigtigt at du får passet på dig selv.

Det er okay at være chokeret, bange og berørt af situationen, så giv dig selv lov til at reagere og betragt det som et udtryk, for hvor meget du holder af personen, som du er pårørende til. Det kan være en god idé at kontakte andre og række ud efter hjælp, hvis symptomer og følelser tager til i styrke eller varer ved i en længere periode.

Merete Hjorth har stor erfaring med at arbejde med pårørende, til  alvorlig og kritisk syge, både fysisk og psykisk.